Mediterrán kincs: olíva- és más növényi olajok a napfényes Olaszországbó

A különböző vidékeken eltérő szokások és jellegzetességek alakultak ki a gasztronómiában, ami ettől csak még színesebb és gazdagabb lett. Változatos és sokoldalú tehát az olasz konyha, a felhasznált alapanyagokban sem egységes. Az északi tartományokban például gyakran főznek vajjal, míg délebbre az olívaolajat részesítik előnyben.
Az eredeti olasz élelmiszer olajkínálatában az olívaolajok mellett más növényi olajok is elérhetőek. Közös bennük az, hogy egyenesen Olaszországból származnak, mivel közvetlenül innen szerzik be árukészletüket.
Az olívaolaj felhasználási területei
A mediterrán gasztronómia egyik szimbóluma az olajfa bogyójából nyert olívaolaj. Az olasz ételreceptekben – elsősorban délen – ez egy nagyon fontos, szinte nélkülözhetetlen alapanyag. De mi mindenre használható?
Nagyjából mindenhez tökéletes: salátaöntetnek is megfelel, egy könnyű tésztaszószba vagy pesztóba is kerülhet, de grillezett húsok és zöldségek sütéséhez vagy akár pácoláshoz is felhasználható.
Lehet-e főzni és sütni olívaolajjal?
Bár sokan úgy vélekednek, hogy az olívaolajjal való főzés nem biztonságos, ezt már több vizsgálat is megcáfolta. A hiedelem alapja az, hogy füstpontja alacsonyabb, mint más étolajoké, de igazából csak minimális mértékben tér el tőlük.
A főzéshez jó választás a minőségi extra szűz olívaolaj, mivel melegítés során is stabil marad, azaz megőrzi jótékony tápanyagainak nagy részét. Bár az aromavegyületek egy része elpárolog, de ezzel mindössze annyi történik, hogy csökken az aromás, csípős ízélmény.
Az olívaolaj oxidatív stabilitása azt jelenti, hogy a benne található olajzsírok ellenállóak az oxigénnel, a hővel és a fénnyel való érintkezés során fellépő reakciókkal szemben. Nyugodtan használhatók sütéshez és főzéshez.
Ezekkel a finom olajokkal nem csak főzni lehet
Vannak olyan olajok, amelyekkel főleg a salátát locsoljuk meg. Fantasztikus ízt kölcsönöznek nekik, miközben egészségesek is. Ilyen például a szőlőmagolaj, mely szintén megtalálható az eredeti olasz élelmiszer weboldalának kínálatában.
Főzéshez és sütéshez is kiváló alapanyag, de még a bőr ápolására is tökéletes. Száraz bőrre kifejezetten ajánlott, akár masszázsolajba vagy testápolóba is csepegtethetünk belőle. Sima és rugalmas marad a bőr a hatására, mert képes regenerálni a szövetekben lévő kollagént.
Aki pedig a belső alkalmazás híve, az fogyassza élvezettel, miközben az egészségi állapota is javulhat tőle. Javíthatja ugyanis a látást, erősítheti az erek falait, a sejteket védheti a káros hatásoktól, sőt még a rák kialakulásának esélyét is csökkentheti. Férfiak használhatják prosztataproblémákra, nők pedig a változókor megkönnyítésére. A szőlőmagolaj pozitív tulajdonságait érdemes kihasználni.