Édes élet – avagy hogyan dobd fel olasz módra az esti bulit

Olaszországban az ételek nem feltétlenül az éhség megszüntetésére szolgálnak. Az olaszok szeretik élvezni az ízeket, ahogy az életet is. Az édes életet. Az előétel és a gyakran két főétel mellett az édességeket is nagyon szeretik.
Szenvedéllyel készítik el a fogásokat, és magát az ételt is ünneplik. Minden egyes fogást hagynak elolvadni a szájukban, az olaszok étkezése során az élvezet uralkodik. Bár két-három fogással is jóllaknak, de a desszertnek akkor sem tudnak ellenállni.
De még nem is beszéltünk a boraikról és a kávézási szokásaikról, ami szintén szertartásnak számít ezen a vidéken. Ezek mellé pedig vagy akár önmagában is szívesen fogyasztanak különféle finomságokat, amelyeket az eredeti olasz élelmiszer egyenesen Olaszországból hoz el nekünk.
Hamisítatlan ízek egyenesen a csizma földjéről. Ha egy nemzet gasztronómiai különlegességeit szeretnéd megkóstolni, akkor érdemes olyat választani, ami valóban onnan is származik. Hiszen mi lehetne nagyobb biztosíték rá, hogy azt kapod, amit valóban szeretnél, illetve a hamisítatlan zamatokra, mint az, hogy biztos forrást képez az eredete?
Ha fel akarod dobni az esti partit, a remek kikapcsolódás mellett fordíts figyelmet a kulináris élvezetekre is. Persze nyilván nem azért töltöd együtt a szabadidődet a barátaiddal, hogy csak egyetek, de azért egy kis harapnivaló izgalmasabbá és élvezetesebbé teszi a bulit. Erre pedig mi sem alkalmasabb, mint az olaszok szenvedéllyel készített édességei és nasijai!
Van élet a tiramisun túl is!
Ha olasz édesség, akkor mindenkinek elsőre talán a tiramisu jut eszébe. Ami nem véletlen, hiszen ez az egyik legismertebb és legfinomabb desszertjük. Az alapízt a kávé képviseli, amely szintén az olasz gasztronómia alappillérét képezi.
Az olasz konyháról rögtön a tésztafélékre asszociálunk, de szeretnek ezekhez is használni rengeteg zöldséget. Az édességekben pedig gyakran jelennek meg a különféle gyümölcsök, mint például a citrom, a barack, a különböző piros gyümölcsök, vagy akár a mandula és a pisztácia is.
Pisztáciakrém, avagy lehet egészséges is egy finomság!
Az olaszoknál nagyon népszerű a pisztáciakrém, de nálunk is egyre keresettebb. Pörkölt, sótlan pisztáciából készül, amit nem nehéz összeállítani, de kaphatóak nagyon finom kész krémek is. De mi mindenre jó ez a csodás csemege?
Elsősorban sütemények készítéséhez, de kerülhet belőle a zabkásába, a turmixhoz, fagylalthoz vagy a palacsintára is. Kekszek és muffinok alkotóeleme is lehet, kevert tésztába, piskótába és leveles tésztába is kitűnő opció adagolni belőle. Feldobhatjuk vele a hagyományos tiramisu krémjét is, a mascarpone és a kávés íz mellett remekül megfér a pisztácia lágy és finoman édes aromája is.
Az olajos magvak – így a pisztácia is – rendkívül egészségesek, ám fogyasztásukban mértéket kell tartani. Mivel magas a zsírtartalmuk, ezért érdemes a kalóriák miatt kordában tartani az elfogyasztott mennyiséget.