Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Érdekességek az olasz kávéról, kávéházakról és kávézási szokásokról

Érdekességek az olasz kávéról, kávéházakról és kávézási szokásokról Ha jártál már Olaszországban, akkor bizonyára tudod, hogy ott az emberek mindent nagy szenvedéllyel végeznek. Ebbe pedig beletartozik a kávéfogyasztás is, amelynek új értelmet adnak az olasz kávékülönlegességek. 

Nagy kultusza van errefelé a kávézásnak, ennek köszönhetően gyakorlatilag lehetetlen Olaszországban rossz kávét inni. Bárhol és bármikor szeretik: reggel, délben, délután és este – egyedül, barátokkal, családdal, étteremben, kávézóban, otthon vagy akár az utcán is. 

Jó hír, hogy ezt az életérzést könnyedén magunkévá tehetjük itthon is, mégpedig az eredeti olasz élelmiszer kitűnő kávéinak segítségével, akik árukészletüket közvetlenül Olaszországból szállított termékekkel töltik fel. 

Kávézási szokások és az olasz kávékultúra. Az olaszok általában kis csészékben fogyasztanak eszpresszót, azt is cukor nélkül, ez a legkedveltebb változat. A kávézás mellett azonban maga a kávéházi kultúra is jelentős múltra tekint vissza az olasz kávétörténelemben. 

A finomra őrölt kávészemeken forró vizet préselnek át, így egy erős és koncentrált ízű italt kapnak. Gyakran fogyasztanak mellé édességet is. Általánosságban elmondható, hogy minél délebbre haladunk az országon belül, annál erősebb pörkölést kapnak a kávészemek, csökken a víz mennyisége, így egyre feketébb az a fekete. 

A cappuccino is egy kedvelt kávétípus az olaszoknál, amit csak a reggeli mellé vagy a délelőtti órákban isznak meg. Egy rész forró tejjel és egy rész tejhabbal készítik, a tetejét pedig sok esetben kakaóporral koronázzák meg. Ám nem merül ki az olaszok kávéimádata az eszpresszó és a cappuccino fogyasztásával. 

Szeretik a hosszabb italokat is, mint amilyen például az americano, amely készítése során egy rész forró vízzel hígítják az eszpresszót. Ehhez is gyakran fogyasztanak édességet, például croissant-t vagy kekszet. 

Mit kaphatunk egy igazi olasz kávéházban?

Egy olasz kávéház általában intim hangulatú, ahol akár személyre szabott italokat is kaphat a vendég. Ezeken a helyeken baristák dolgoznak, akik nagyon komolyan veszik a mesterségüket és a vendégek kívánságait is.  Szinte művészi módon végzik el a kávé elkészítését és prezentálását, amit személyre szabnak. A vendégek ízlése és kérése szerint adagolják a kávét és a tejet is. Az olasz kávékultúrának fontos részét képezik a barista mesterek is. 

Miért olasz a kávé, ha nem is ott terem a kávébab?

Az olasz kávé persze szerte a világon híres, ha egy kávé nevéhez társul az olasz jelző, rögtön bizalmat ébreszt az emberekben. Legalábbis az igényes kávéfogyasztókban, akik tisztában vannak vele, hogy minőséget képviselnek ezek a termékek.  De mitől olasz egy kávé, hiszen ott nincsenek is kávéültetvények? Attól, hogy Olaszországban olasz szakemberek válogatják, és dolgozzák fel, valamint pörkölik, és blendelik a kávészemeket. Az olasz kávék kínálata azonban rendkívül széles, hiszen a pörkölések erősségét illetően is többféle eljárás ismert. Így nyilván nem ugyanazt a változatot találjuk minden egyes olasz kávéban.